ROZŠÍRENÉ VYHĽADÁVANIE
Tvorivé drotárske dielničky s Valentínskou srdiečkovou tematikou.

Valentínske Páračky

05. 02. 2018

Tento rok začal celkom zhurta, tvorivo a zaujímavo, za čo som veľmi vďačná. Nový vietor, nové nápady. A tak nejak znenazdajky mi napadlo aj raz za čas sa zísť so žienkami, pokecať, tvoriť dačo spolu. Som veľmi rada, že sa tento môj nápad stretol s pochopením a nadšením, a tak mohli vzniknúť Páračky :)

Tému pre prvé stretnutie som zvolila podľa Valentína, ale nie preto, že by som si na ňom nejak fičala. Napadlo ma, že by mohlo byť fajn vyrobiť valentínsky darček pre našich milých alebo priateľov, blízkych. Mojim najbližším materiálom je kov, preto som vedela, že budeme robiť z drôtu. Srdce je okrem iného starý motív aj z nášho folklóru, od našich predkov, a z drôtu sa veľmi ľahko a pekne tvaruje. Tradičné drotárske predmety od starých drotárov mali v sebe často tento motív. Spravila som viacero "vzorov" a sama som bola zvedavá, čo si žienky vyberú.

Zišli sme sa na večer v celkom hojnom počte, niekto prišiel skôr niekto neskôr, ale spolu si u nás drôtovalo ten deň až 9 persón. Ako dielňa poslúžila moja prerobená izba - mestili sme sa my, drôty, nástroje a ešte aj bufetový kútik :) Samozrejme každá dačo doniesla, a tak sme mali aj celkom slušnú obžieračku popri tvorení :) (jeden citát: "Páči sa mi, že nemáte zábrany jesť koláč o polnoci")

K dispozícií boli drôty, pozinkované, rôznych hrúbok, ale aj počiernený železný drôt, rôzne kliešte, a vytiahla som i nákovu, ak by mal dakto chuť "pobúchať si". Ako som neskôr zistila, chuť "pobúchať si" má veľmi veľa ľudí, a tak sa pri kovadline skoro stále dakto striedal. Medzi vznikajúcimi výrobkami prevládali srdiečkové motívy, ale, čo ma teší, začali pribúdať aj vlastné tvorivé počiny. Baby si vyrobili niekoľko ozdôbok, príveskov na kľúče a na tašky, vešiaky pre svoje polovičky a náušničky, brošničky, bytové doplnky pre seba. Začali sme pracovať ešte po svetle a končili sme chvíľu pred polnocou. Strávili sme spolu veľmi príjemný čas. Už sa teším na ďaľšie Páračky, a ĎAKUJEM všetkým zúčastneným!

 

Ďalšie fotky:

 

autor: Rony