ROZŠÍRENÉ VYHĽADÁVANIE
Postup ako si vyrobiť jednoduché vianočné ozdoby pomocou drôtovania.

Drôtené vianočné ozdoby

07. 12. 2016

Vianočný čas je tu. Častokrát to býva veľmi tvorivé obdobie v roku, keď sa každý snaží vymyslieť alebo aj vyrobiť čo najkrajšie darčeky pre svojich blízkych, ozdobiť svoje príbytky, napiecť niečo nové...a práve preto by som sa s vami rada podelila o postup ako si veľmi jednoducho vytvoriť malé vianočné ozdôbky vhodné ako menšie dekorácie kade tade po dome, alebo aj na vianočný stromček.


Budeme potrebovať:
-kliešte
-drôt
-kúsok handry
-bavlnku/špagátik/stužku
-nožničky

 
Potrebné kliešte by ideálne boli pologuľaté stipačky, ale ak nie sú, môžu byť aj také, aké práve nájdete v garáži.
K drôtiku by som podotkla, že výber by mal zodpovedať niektorým parametrom našich ozdôbok - či majú byť v interiéri alebo v exteriéri, aké veľké, robustné alebo naopak miniatúrne ich chceme mať, farba.
Ja som si zvolila na ukážkach obyčajný pozinkovaný drôt s hrúbkou cca 1mm, pretože som nemala v úmysle robiť vyšperkované miniatúrky, skôr jednoduché ale jasné tvary, a nevedela som presne, či neskončia náhodou aj vonku na daždi snehu a mraze, čomu tento pozink odolá. Časom sčernie ale to mi pri ozdobách nevadí. Ak uvažujete ako ja, zájdite do najbližšieho železiarstva, alebo opäť, prekutrajte garáž. Na spájanie niektorých častí, ktoré bude treba "zošiť" je zas použitý včelársky drôt o sile cca 0,4 mm. Tento zoženiete buď od včelárov, alebo v záhradkárskych poterbách.
Ak máte však v úmysle robiť jemnejšiu prácu, môžete si vybrať v hobby shopoch medený drôtik polakovaný, v rôznych farbách alebo postriebrený, môj obľúbený.

Postup práce je veľmi jednoduchý, vhodný aj pre dospelých aj pre deti. Level zručnosti záleží od zložitosti tvaru. Drôty tvarujeme pomocou klieští alebo aj v rukách, záleží od vzoru. Vždy pred ohýbaním a strihaním drôtu si ho energicky prešúchame handričkou. Drôt sa očistí, narovná, zahreje a zmenší sa tým jeho prirodzené pnutie, takže sa nám s ním bude dať lepšie pracovať. Drôt štikáme buď štipacími kliešťami zvlášť na to určenými, alebo rezacou plôškou na čeľusti klieští, ak tam takú máme. Na záver na každú ozdobu priviažeme špagátik, šnúrku alebo stužku, aby sme ju mohli jednoducho zavesiť na vetvičku stromčeka. Takže nech sa páči, hor sa do práce. Na ukážku som vybrala niektoré základné tvary, ale fantázií sa predsa medze nekladú :)

 
Vianočné gule
Naozaj veľmi jednoduchý vzor, ktorý zvládnu aj detské rúčky - ozdobu tvorí v podstate špirálka, ktorá je ďalej vytvarovaná do kruhu a zakončená očkom. Očko je potrebné, aby sme mohli ozdobu ďalej na niečo zavesiť, a zároveň slúži ako ukončenie drôtu, aby neostal taký pustý, rovný, drapľavý.
Drôtik si najskôr prejdeme handrou, aby sa ohrial. Konček drôtu si chytíme medzi čeľuste klieští a točením drôt skrútime do slimáčika - špirálky. Môžme sa s ňou pohrať postupným zväčšovaním, zmenšovaním, kým nebude taká ako chceme. Kruh spojíme (guľa) a drôt odstrihneme, s tým, že si necháme cca 1 cm na zakončovacie očko. To vytvoríme tiež hrotom klieští,do ktorých si chytíme konček drôtu a stočíme ho do malého krúžku. Na záver si tvar ešte doupravujeme, aby vyzeral ako chceme a do očka uviažeme kúsok šnúrky dlhý ako potrebujeme. A prvá ozdôbka je na svete :)

Tvarovanie špirály a čistenie drôtu handričkou

 

Klieštikmi tvarujeme vzor, na záver dotvoríme v rukách.

 

Druhý koniec drôtu stočíme do očka, pripevníme šnúrku.


Srdiečko
Veľmi pekný a jednoduchý vzor, často využívaný aj starými drotármi. Drôtik si očistíme a ostrihneme v dĺžke asi 20 cm. Postupným približovaním koncov k sebe (tvarujeme "U") nájdeme stred drôtu. V tomto strede spravíme ohybom drôtu o hranu klieští pravý uhol - to bude spodný cíp srdiečka. Odstávajúce konce stočíme do špirál smerom dovnútra, snažíme sa, aby boli rovnaké. Stredom uviažeme šnúrku a môžeme zavesiť srdce na stromček.

Ohýbanie drôtu na polovicu.

 

Tvarovanie spodného cípu srdiečka.

 

Stáčanie špirálok a hotové srdiečko na vianočnom stromčeku.


Rybička
Rybky sú tiež veľmi obľúbený vianočný vzor. V rôznych podobách si ju môžeme vytvoriť aj z drôtiku. Túto na obrázku zhotovíme tak, že si prečistený drôtik odstrihneme (asi 16 cm), nájdeme stred a v tomto strede spravíme očko. Môže to byť aj znázornenie ústočiek rybičky, ale hlavne máme potrebné očko na zavesenie. Vytvarujeme miernymi oblúčikmi telíčko rybky, toto zvládneme aj rukou. Tam, kde má rybka riťku, drôty prekrížime a odstávajúce konce stočím do špirály smerom k telu rybky, tak ako pri srdiečku. Toto bude znázorňovať chvost. Hotovo.
Moju, trochu abstraktnejšiu, verziu rybky môžete vidieť na obrázku, samozrejme, vaša verzia sa môže odlišovať. S týmto vzorom sa dá tiež pohrať, môžeme domyslieť plutvičky, šupinkový výplet, iné telo, hocčo. Podstatné je, aby nepotrebovala vodu a mohla visieť na konári.

 

Tvarovanie očka a chvostíku.

Ryba na dlani


Takýmto spôsobom si môžeme vymyslieť a vydrôtovať rôzne symboly, vianočné aj nevianočné. Dôležité je, aby mali priestor na zavesenie, ideále očko, ak sa však do vzoru nadá zakomponovať, tak môžeme šnúrku uviazať kde to vyhovuje. Pri zložitejších vzoroch si ich odporúčam vopred načrtnúť. Ako napríklad ja hviezdičku.

 

Ideálne je navrhovať si vzory "jedným ťahom" už na papieri, pretože väčšinou používame jeden kus drôtu. Ak sa však stane, že naša fantázia odletí do iných sfér a budeme potrebovať na vzor viac kusov, netreba sa báť. Vezmeme si tenký včelársky drôt, ktorému sa v drotárstve hovorí aj viazací. Je veľmi ohybný, ale zároveň pevný a dobre drží tvar. Preto sa používa na "zošívanie", viazanie drôtov. Jednoduchým ovíjaním tohto drôtika môžeme ľahko spojiť aj viacero kusov dokopy.

 

Vianočná ozdoba "domček".


Ozdôbky sú naozaj vemi jednoduché, ich výroba nezaberie ani veľa času. A ak zapojíte do procesu celú rodinu, môže to byť fajn tvorivý večer v kruhu blízkych. Tak vám držím palce v tvorbe, a prajem pekné Vianoce!

Zazvonil zvoniec a fotopostupu je koniec.

autor: Rony