ROZŠÍRENÉ VYHĽADÁVANIE
... ako si doma vyrobiť voňavé vrecko z byliniek alebo zmesi napríklad vianočného korenia.

Ako si vyrobiť voňavé vrecko

06. 12. 2015

 Voňavé vrecúško je malá drobnosť na rozvonanie domu prírodnejším spôsobom ako osviežovačom vzduchu. Zvládnete si ho vyrobiť aj bez šijacieho stroja, keďže šitia je na vrecku pomerne málo a steh je krátky a rovný. Mne sa páčia vrecká zo starého ručne tkaného plátna, ktoré používam na šitie tašiek a zostáva mi pomerne veľa odrezkov. Vy však môžete použiť čokoľvek čo doma nájdete, ale najlepšie bude látka z prírodných materiálov ako je bavlna, ľan, konopa.

Budeme potrebovať:

- kúsok plátna v rozmere cca 9 x 26 cm

- čipku s menším vzorom

- niť vo farbe čipky a vo farbe plátna

- šnúrku, špagát na zaviazanie

- ozdobu na záver (gombík, korálku)

Postup:

Prekutrajte svoje zásoby čo tam máte, ja som našla tri druhy plátna. Každé má trochu inú farebnosť ale všetky sú hrubšie, tuhé a tkané. Vyberám si takéto plátna preto, aby bylinky vo vnútri dýchali a zároveň rýchlo nevlhli. Okrem toho bylinky lámem na menšie kúsky, nie však úplne dokonale, preto by ste cez tenšie plátno mohli cítiť občas dáku stonku alebo pichľavejšie časti byliniek a korenia. Plátno mi stačí v šírke 9 cm a ak nájdete aj dlhší kus nestrihajte ho na dve časti, ušetríte si jedno prešitie na spodku vrecúška. 

Prichádza tvorivá fáza a to nakombinovať aká čipka sa ku plátnu hodí.  Čipku prišívame na vrecko akú prvú vec, odstihnite si z nej tak aby bola trošku širšia ako plátno. Prišpendlím ju tak 2 cm od spodku vrecka a zašijem šijacím strojom, rovným stehom veľkosti 3,5 mm. Kto nemá stroj, čipká sa dá pekne prišiť aj ručne. Vybere si niť čo najbližšieho odtieňa k čipke a chybičky sa stratia. Hlavne nech je to našité rovno:) 

Plátno zložíme na polovicu, tak aby sa nám čipka stretala v tom istom bode. Šijací stroj zvykne látku trošku posunúť, takže často mi to úplne nesadne ale snažím sa trafiť presne:) No a potom prišpendlíme a zašijeme boky vrecka. Predtým (ak nezabudnem) si ešte obšijem kľukatým stehom horné okraje plátna aby sa netračili, keďže tkané plátno to veľmi rado robí. 

Zašité bočné strany vrecka si obnitkujem (čiže obšijem kľukatým stehom). Nemusíte to robiť, keďže je to skryté vo vnútri, ale ako vravím plátno veľmi púšťa nite a mne sa to obšité viac páči. Potom ohnem horný obšitý okraj vrecka do vnútra a zašijem. Ak mám ale malý kúsok plátna, ktorý je kratší ako 26 cm, plátno nezahnem ale nechám obšitý okraj trčať do neba:) 

No a hotovo! ... tu je ešte 1 príklad druhého vrecka z iného plátna s inou čipkou vo foto-skratke. 

Na plnenie vrecka budeme potrebovať:

- sušenú levanduľu - kvety aj stonky s listami

- celú škoricu, klinčeky, badián

- kladivo

- starú drevenú dosku

- igelitový sáčok 

Levanduľu používam ako objemovú výplň do vrecka, preto ju strihám aj so stonkami. Navyše olistené stonky voňajú rovnako intenzívne ako kvety. Takže nastriháme levanduľu alebo ak chcete mať levanduľové ruky polámte ich na kúsky, čím menšie tým lepšie. 

Vianočnú zmes korenia si pripravíme zo škorice, klinčekov a badiánu. Ja si zmes pripravujem vo väčšom množstve, na jedno vrecko vám však stačí 1 škoricový šúľok, malá hrsť klinčekov a 1 až 2 hviezdice badiánu. Zmes si dáme do igelitového sáčku a pobúchame kladivom, kým  nemáme zo všetkého malé kúsky. Sáčok používam čisto z praktického dôvodu. Pri búchaní kladivom vám všetko začne odskakovať kade tade a sáčok to udrží pohromade. Navyše cez neho aj vidíte či ste už korenia dobre rozdrtili. Korenie si však môžete zomlieť aj na mlynčeku... ja som sa však obávala, že z mlynčeka tú vôňu tak skoro nedostanem a nechcela som mať Vianoce vo všetkom čo budem mlieť potom.

Do vrecka okrem levandule rovnomerne prihodím aj kúsky korenia a voňavé vrecko je na svete. Vrecko naplním tak 3 cm od vrchu a  zaviažem ho najčastejšie bavlneno šnúrkou s priemerom 1mm ale aj špagát a kadečo pekné  je dobré. Dozdobiť sa dá vrecko navlečením gombíka na šnúrku alebo korálkou. 

Toto sú posledné vrecká čo som šila a podšálka pod teplý čaj. 

 

autor: Darinka