ROZŠÍRENÉ VYHĽADÁVANIE
Máte aj vy doma kabát od Makyty alebo pyžamo od Zornice?

Staré textilné značky I.

14. 12. 2015

Čo sa s nimi stalo? ...Zornica, Makyta, Tatraľan, Šohaj, Prostějov, Tatrasvit, Otavan, Šumavan, Odevné závody Trenčín....značky ktoré stretávam na šatách v mojom archíve látok. Obdivujem na nich ich úžasnú kvalitu po viac než 30 rokoch. Tri plné skrine z ktorých vyberám materiál ako z luxusného obchodu. Mnohé odevy už prešila moja sestra a neskôr aj  ja, keď sme si chceli lacno rozšíriť garderóbu. Ani teraz na nich nedám dopustiť, aj keď nie všetko viem nosiť. Preto z otcovej vetrovky vznikla tabačka, z babkiných šatiek babkoženky a z potrhaných plachiet batikované tašky.

Často sa pozastavím nad visačkou na starých odevoch. Po prvé preto, že ich robili príjemne hladké, takže vás neškrabali na tele. Čo  ma dnes udivuje... prečo tento dobrý zvyk upadol a nahradili ich tvrdé papierové a umelé visačky? U mňa tieto firmy prídu rýchlo o meno, pretože takúto  visačku po prvom nosení odstrihnem.  No a po druhé, zaujíma ma ich história. Existujú ešte tieto podniky?

Tak napríklad Tatraľan...

Ten určite existuje lebo som v jeho závodoch v Kežmarku bola zhruba pred rokom a pol. Obrovské priestory, ktoré sa dnes prenajímajú ako sklady, výroba tam však už nefunguje. Momentálne je Tatraľan dcérskou spoločnosťou českej firmy Svitap. Tatraľan sa stal obchodným  miestom pre predaj uterákov, posteľného prádla, a ďalšieho úžitkového textilu. Mňa však zaujalo ich režné plátno a technické tkaniny, ktoré sa vyrábajú ešte stále z ľanu a bavlny avšak už  v Čechách. Tieto technické tkaniny sa dajú kúpiť aj cez e-shop  e-mozaika.sk

 

Na webstránke www.tatralan.sk sa píše takáto história.

Textilná výroba v podtatranskom regióne má už vyše 150 ročnú tradíciu. V roku 1860 bola v Kežmarku založená Mechanická pradiareň a tkáčovňa ľanu, ktorá bola prvou priemyselnou ľanárskou továrňou nielen na území Slovenska, ale aj na území bývalého Uhorska a patrí medzi najstaršie textilné továrne na Slovensku.

Medzi prvých majiteľov továrne patril Karol Wein, ktorý ju rozšíril a zmodernizoval. Továreň mala 400 mechanických tkáčskych strojov, bielidlo na trávniku a farbiareň vlákna. Pred I. svetovou vojnou ľanárska továreň spracovávala väčšinou suroviny domáceho pôvodu. Po I svetovej vojne nastala kríza ľanárskeho priemyslu na Slovensku, stroje boli odmontované a výroba bola zastavená. Výroba bola obnovená až po II. svetovej vojne. V r.1996 bola továreň sprivatizovaná.

  • v r.2002 Texilan s.r.o. odkúpila prevažnú časť bývalej akciovej spoločnosti Tatraľan, takže spoločnosť v r.2002-2005 niesla názov Texilan s.r.o.
  • v r.2005 sme sa opäť vrátili k pôvodnému názvu Tatraľan s.r.o.
  • v r.2011 bola výroba presťahovaná z ekonomických dôvodov do areálu materskej firmy SVITAP, Svitavy, ČR
  • Tatraľan s.r.o. je v súčasnej dobe dcérskou spoločnosťou Svitap J.H.J. spol. s r.o. Svitavy, ČR
  • v Kežmarku pôsobí obchodná skupina, ktorá sa zaoberá predajom tkanín na špeciálne účely, bytový textil (utierky, uteráky, froté, kuchynský sortiment, metráž - režné plátna, rukavicovina, sedlárske a maliarske plátno, lehátkoviny ...)

 Zaujímavá je aj história firmy Svitap, ktorej počiatky siahajú tiež až do 19 storočia. Prečítať si ju môžete na tejto stránke www.svitap.cz

autor: Darinka