ROZŠÍRENÉ VYHĽADÁVANIE
O veľkom sťahovaní a aj o tom ako sa Machuľa občianským združením stala.

Druhý rok Machule

11. 01. 2017

Január 2016 – Hurá máme newstreler

Začiatok nového roka sa niesol na vlne prvého „newstrelera“. Mnohí ste nás pochválili aký bol pekný alebo ste nám dali dobré rady čo ako vylepšiť. Poslali sme ho moderne, aj s možnosťou zrušiť odber noviniek, čo je po právnej stránke vraj už nevyhnutnosť. Nikto sa neodhlásil z odberu noviniek, no veľa ľudí sa ani neprihlásilo:-) No a takto vyzerali naše prvé novinky rozposlané e-mailom... možno si spomínate.

 

Február / Marec 2016 – Hurá máme stanovy

Stala sa veľká vec, na náš Domček sa prisťahovala Lenka s Jurajom. Tým pádom sa už štyria členovia Machule nachádzajú pod jednou strechou a aj vďaka tomu sa nám porady zvolávali jedna radosť. Výsledkom radenia bolo, že 1. marca nám Voloďa napísal Stanovy pre naše ešte len pripravované občianske združenie Machuľa. V marci sme začali trhovnícku sezónu v Žilinskej stanici Záriečie Veľkonočným malým trhom. Trhovníčili sme skoro v plnej zostave, pretože bol s nami aj Rado ale zároveň nám chýbala Rony. No dobré správy o jej príchode z Nemecka už viseli vo vzduchu.

Apríl 2016 – Machuľa pod jednou strechou

Apríl bol prelomový hneď v dvoch veciach: Machuľu zobrali do prvého slovenského remeselného inkubátoru v Banskej Štiavnici. Inkubátor organizoval Luft Coworking, menovite dvaja mladí nadšenci, ktorí za ním stoja - Andrej a Šárka. Priniesli nám rovno pod nos profesionálov z oblasti marketingu,  online predaja, prezentovania sa na sociálnych sieťach, účtovníctva, obchodných zákonov a všetkého čo môže jeden remeselník potrebovať, keď chce výjsť na svetlo božie. Veľká vďaka, že sme sa mohli zúčastniť 8 bezplatných školení priamo v centre Banskej Štiavnice. Nielen užitočné informácie z inkubátora ale aj pobyt v miestnych podnikoch nás nesmierne ovlažili. Druhou prelomovou vecou bolo, že Rony sa vrátila od Nemčúrov a tak už piati z Machule bývame v tom istom Domčeku s vežičkou. Rony sme hneď vytiahli aj na Hrad Uhrovec na jarné upratovanie a začatie pracovnej sezóny.

 

Máj 2016 – Spoluorganizujeme Hradný rínok

V máji sme vás pozývali na Hrad Uhrovec, pretože sme spoluorganizovali v poradí druhý Hradný rínok. Atmosféra bola výborná ale hlavne počasie nám prialo. Znovu nás ľudia prekvapili - aké hordy sa vedia odrazu zjaviť uprostred lesa na hradnom kopci. Mohli ste si pochutiť na guľáši, pečených klobásach či na výbornej medovine. No a popri oddychu na hrade si aj oči popásť na keramike, perníkoch, liečivých mastiach, výrobkov z kože, dreva či vlny. Nezabudnuteľnú atmosféru dodalo celej akcii Duo Aldar, ktoré nám na gajdách, píšťalkách a bubnoch zahralo kus dávnej stredovekej hudby.

 

Jún 2016 – Potulky po trhoch

Joj ale sa nám v júni dobre túlalo po trhoch. Konečne sme sa dostali aj na východ, na Čingov pri Spišskej Novej Vsi. Príjemné posedenie pri hoteli pod bránami Slovenského raja. Prišli nás pozrieť Voloďovi rodičia i náš verný fanúšik Tomáš, ktorému stále ešte dlžíme prvé „fan“ tričko. Pochodili sme po Raji, navštívili Kežmarok aj Svit. Tento rok sme sa prvýkrát zatúlali aj na trh do Bojníc. Tu sme spoznali nových priateľov a aj vďaka nim bol pre nás Bojnický slnovrat nezabudnuteľný.

 

Júl 2016 –  Vyvrcholenie Banskej Štiavnice

V júli sme úspešne zavŕšili na afterpárty v Lufte remeselný inkubátor. Ako vždy výborné jedlo, zábavní a šikovní ľudia všade kam sa pozrieš. V inkubátore sme sa spriatelili aj s výrobcom zápisníkov Chytrô - Mirom a ilustrátorom Marcelom, ktorí nám v Štiavnici spríjemnili nejedno posedenie:-) Do Štiavnice sme sa po ukončení inkubátoru vrátili o pár dní znova na krásnu akciu Živý šach. Cez deň bolo remeselníkov plné Trojičné námestie a v noci sa hral šach so živými figúrkami. Ak chcete zažiť remeselný trh a kultúrny program v historickom centre Banskej Štiavnice, vrelo odporúčame. Na tomto trhu sme sa stretli aj našimi kámošmi z východu Woodakmi, s ktorými si vymieňame kadejaké rené, príhody a skúsenosti.

 

August 2016 – Blýzka sa na nového člena Machule

A opäť sme boli na trhu v Banskej Štiavnici. Tentokrát na Nezabudnutých remeslách a s posilou tímu v podobe Alice. Nie z krajiny zázrakov ale zo Štiavnice. Milá a šikovná baba, ktorá vyrába z dreva nádherné náušnice kombinované drôtom, prívesky, brošne aj drevené prstene. Rozmýšľame či ju medzi seba nevezmeme do Machule.

 

September 2016 – Machuľa ide k moru

September bol náročný a sladký mesiac zároveň. Hneď na začiatku sme sa vybrali v štvorčlennej zostave na 10 dní k moru. Išli sme autobusom 12 hodín a vystúpili na juhu Chorvátska v Baške vode. Slnko, teplo a more. Neskutočná kombinácia, ktorú sme ešte vylepšovali jedlom, malibu drinkami a svätým pokojom od roboty za počítačmi. Narobili sme si krásne fotky s potápačskými okuliarmi, ktoré nám tak pristali, že ste nás počas dovolenky mohli vidieť s nimi v profilových fotkách na machuli. Po dovolenke sme absolvovali dva trhy so zameraním na jedlo a to Mňam Fest v Bánovciach nad Bebravou a BIO jarmok v Trenčíne. 

 

Október 2016 –  Koniec sezóny

Všetci sa tešíme na koniec trhovníckej sezóny a máme veľké plány ako využijeme čas do Vianoc na prípravu vianočnej výbavy na trhy. Dostali sme pozvanie do Bojníc na Kračúň, tak by sme nechceli prísť s holým zadkom. Sezónu sme ukončili ženy - Machuliačky výjazdom do Uhrovca. Bola to riadna nuda, lebo sme len vypĺňali chodbu pred sálou, v ktorej sa odovzdávali ceny Líderke roka, ale o to viac sme sa zabavili medzi sebou, s kastelánom Palim a so zvláštnym obrazom Štúra, ktorý bol v kultúrnom dome. Prišiel k nám aj Voloďa, ktorý si odbehol zo šichty na hrade Uhrovec. Po odovzdávaní cien sa konala recepcia, ktorá nás svojou štedrosťou veľmi milo prekvapila.

November 2016 – Hviezdoslavov kurín

Pokoj tohto mesiaca sme využili ako inak na prácu a zábavu. V hornej polke nášho domčeka sa zrodil nápad znovu si spomenúť aké to bolo, keď sme sa ešte museli učiť naspamäť básničky. Prvotné nadšenie z dobrého nápadu vystriedalo poznanie, že to nebude vôbec jednoduché. Náš „Hviezdoslavov kurín“ mal jasné pravidlá.

Jurko nám takto napísal:

"Chcem Vás všetkých vyzvať k odvahe, po rokoch sa opäť niečo naučiť na spamäť, postaviť sa pred publikum a vypočuť si tvrdé ohodnotenie. Hodnotiť budú len tí, ktorí budú recitovať. Hodnotenie bude ako na základnej škole, známkami 1 - 5, kde je samozrejme 1 najlepšie a 5 najhoršie. Napadlo ma, že každý by môhol niečo doniesť do tomboly a víťaz berie všetko. Každý nech donesie čo mu ruky ráčia. Cena bude celý čas vystavená na viditeľnom mieste. Počas recitovania je povolený doping, drogy sú zakázané, za ťaháky sa trestá trstenicou a ospravedlnenky tolerujem len - skazu planéty asteoridom alebo únos mimozemšťanmi!!! Nič iné netolerujem. Na hodnotení pridáva aj zovňajšok, čiže spôsob prednášania, vizuálna stránka prednášajúceho (napríklad pri Kubovi kaľab a sedliacke oblečenie, pri havranovi živého havrana, pri valibukovi valibuka, pri strašakovi strašiaka do maku, Janke stačia zápalky, podotýkam stále horiace a podobne)...Tak sa veselo učte a tešte sa na spoločné chvíle strapňovania...

Playback zakázaný!!"

 

December 2016 –  Bratislava, Bojnice a Silvester

Na tomto roku sa mi veľmi páčilo to, že sme sa nebáli žiadneho kútu Slovenska. Nielen, že sme boli na Východe, ale odvážili sme sa aj do hlavného mesta. V Starej Tržnici sme boli na trhu Projektu život. Panovala tam príjemná, skoro až domácka atmosféra. Pred koncom roka sme sa tak mohli stretnúť snáď so všetkými trhovníkmi-remeselníkmi, s ktorými sme sa stretávali celý rok. Je veľmi príjemné vedieť, že sa ako trhovníci medzi sebou už poznáme a máme si čo povedať. Stretli sme aj veľa známych, na ktorých sa dá natrafiť už iba v Bratislave.  Na Bojnický kračúň sme sa síce veľmi tešili, ale samotná akcia na nás pôsobila rozpačito. Veľa rečí, veľa obohratej vianočnej hudby a poriadna zima. Ešteže nás bolo päť a mohli sme sa striedať v stánku a kde tu sa v podnikoch a reštauráciách zohriať. Najviac nás však zohrialo večerné posedenie s Bojničanmi, ktorí nás nesklamali svojou dobrosrdečnosťou a vtipom. Dokonca sme narazili na Jurkovho dvojníka, ktorý je rovnaký blázon ako on... neuveriteľné.

No a Silvester? Tak ten sme strávili ako poriadny domčekovci na domčeku s kapustnicou. Martinčania nám dokonca pustili aj dajakú tú petardu a svetlicu, ale nám ostatným stačili prskavky a šampanské. Zábava bola výborná, všetci máme na čo spomínať a dokonca sme mali aj milú návštevu - Duo Aldar. No, ale keďže sme prepili ich hudobné umenie, na nový rok sme za nimi vyrazili na Budičku my....ale o tom až o rok, priatelia:-)

...a ozaj máme Pipicu

 

autor: Darinka