ROZŠÍRENÉ VYHĽADÁVANIE
Seriál o domácich eko prostriedkoch

Časť 1. Domáci gél na pranie

03. 05. 2020

Je ekologický, ekonomický, jednoduchý a hlavne naozaj funguje. Tento recept mám od Darinky a som s ním veľmi spokojná. Dajú sa nájsť aj rôzne iné, základom je však vždy mydlo na pranie a sóda. Na dobre vyprané prádlo má však vplyv viacero faktorov. O praní, praktických tipoch a radách sa viac dozviete v mojom ďalšom článku: https://machula.sk/blog/o-prani

Na domáci prací gél (slíz) potrebujeme:

  • 125g mydla na pranie
  • 500g sódy na pranie
  • 10l vody
  • pár kvapiek silice
  • uzatvárateľnú nádobu

Postup:

Navážime si potrebné ingrediencie. Mydlo na pranie nerozpúšťame v celku, to naozaj neviem koľko by trvalo. Najskôr ho postrúhame, alebo si zadovážime mydlové vločky. Odporúča sa použiť mydlo na pranie, alebo jadrové mydlo. Prírodné mydlá, ktorými sa umývame, by určite oprali tiež. Obsahujú však látky, ktoré sú skvelé pre našu pokožku, no v praní nie sú potrebné. Niektoré spomaľujú rozpúšťanie mydla, a v práčke potrebujeme presný opak. Preto nie sú prírodné mydlá na pranie také účinné. Ak však zrovna nemáte iné, nevešajte hlavu. Dôležitejšia je sóda, prípadne navýšte množstvo takéhoto mydla. A ja sa samozrejme idem pustiť do experimentovania s výrobou jadrového mydla z prírodného mydla, ale to niekedy inokedy ;)

 

Rovnako dôležitou zložkou ako mydlo je v praní sóda. Zmäkčuje nám vodu v práčke. To znamená, že z vody odstraňuje minerálne soli, ktoré by inak vytvorili s mydlom nerozpustné zhluky. Mydlo by tak bolo menej účinné, naviac tieto zhluky môžu ostať na oblečení. Platí, že čím tvrdšia voda, tým viac sódy. Upozorňujem, že treba použiť sódu určenú na pranie. Dá sa zohnať v drogériach, farby lakoch. Je iná ako sóda bikarbóna, na pranie je účinnejšia. Rozdiely medzi sódami popisujem v tomto článku:  https://machula.sk/blog/co-je-to-soda

 

V ďalšom kroku pridávame vodu. Pracujeme s teplou vodou, mydlo i sóda sa nám rýchlejšie rozpustia. Nie je úplne dôležité koľko kedy a do čoho, ale snažíme sa dodržať celkový objem vody. Tak napríklad ja som k mydlovým hoblinkám priliala tu asi 3l vody, 1l do sódy, čiže ešte mi ostáva priliať 6l. Sóda sa miešaním rozpustila ľahko, hobliny som miešala dlhšie, s tým, že som postavila hrniec na chvíľu na šporák, a zmes prihriala. (čím dlhšie prihrievame, tým dlhšie zmes potom chladne)

 

Keď máme roztok sódy pekne rozmiešaný a ako-tak rozmiešané mydlové hobliny, vlejeme sódu do mydla. Teraz môžeme pozorovať, ako nám to  zgélovatie. Dobre premiešame. Moje mydlové hoblinky neboli úplne najviac rozpustené, ale premiešavaním sa ešte rozpustia. Musím povedať, že najlepšie sa rozpúšťajú na začiatku, ešte pred pridaním sódy, len ja som človek netrpezlivý, preto mám v géliku stále niekoľko kúskov nerozpusteného mydla.

 

Ostáva nám priliať zvyšný objem vody - môže byť aj studená, zmes nám tým aspoň rýchlejšie vychladne. Vodu prilievame postupne a dobre miešame. Nemal by však byť žiadny problém so "zrazením", keďže pracujeme s rozpustnými látkami. Na záver, pridáme silice, ak teda zmes už nie je horúca, aby sa nám nevyparili. Silice nie sú povinné, nič sa nestane, ak v gély nebudú. Majú však aj antibakteriálne účinky, a pranie trochu prevoňajú. Ja som použila na 10l asi 60 kvapiek levandule a 30 kvapiek klinčeku. Silice treba do zmesy dobre vmiešať. Keď zmes vyzerá jendoliato, môžme ju nechať chladnúť. Do 4hod chodíme občas premiešať, na vrchu, kde chladne rýchlejšie nám bude totiž hustnúť skôr, preto je dobré premiešať túto vrstvu s ostatkom.

 

Prací gél skladujeme v zatvárateľnej nádobe, napr. od maľovania. Ja som gél najskôr zmiešavala v hrnci, pretože som zmes ohrievala. Po pridaní silíc som však slízik preliala do kýblika a nechávam ho vychladnúť v ňom. Ak ste robili gél od začiatku v kýbliku, nie je čo riešiť.

Dávkovanie:

Gél pridávame priamo do bubna - 250-300ml na bežné pranie, 500ml na veľmi špinavé.

Rada by som ešte podotkla, že recept je dobré vyskúšať a prispôsobiť si ho. Ak máte doma tvrdšiu vodu, pridajte viac sódy. Tiež sa dá spraviť väčšie/menšie množstvo dodržaním zvolených pomerov (ak ho idete vyskúšať, alebo ak máte menšie priestory na skladovanie zvoľte trebárs polovičnú dávku)

autor: Rony