ROZŠÍRENÉ VYHĽADÁVANIE
Seriál o domácich eko prostriedkoch

Časť 0. Čo je to sóda?

03. 05. 2020

Už dlhšie hľadám alternatívy k priemyselne vyrábaným prostriedkom a kozmetike. Myslím si, že sa to dá aj inak - bez chemikálií, bez drahých divných prostriedkov, a bez tisícich plastových obalov. Koniec koncov, naši nie tak dávni predkovia to mali tak. Potom sa to pod zámienkou zjednodušenia nejak skomplikovalo. Našťastie čoraz viac ľudí hľadá prírodnejšie alternatívy, a - úspešne. Mne sa podarilo dôjsť do bodu výroby vlastnej kozmetiky a tým radikálne znížiť návštevy drogérií. Rada by som však zašla ďalej. Je tu ešte stále kopec produktov, ktoré často používame, bez toho aby sme sa zamysleli nad tým, či to ide aj inak. A ide? Ja verím, že áno. A rada sa s vami o moje objavy podelím.

Takže sóda.
Pri hľadaní funkčných prostriedkov na čistenie a pranie narazíte skôr či neskôr na sódu. Všetci ju poznáme, každý ju má doma, ale čo je to sóda???
Je to buď mojou pamäťou, vytesňovaním spomienok, alebo som vtedy v škole chýbala.. skrátka som si nevedela spomenúť ako vzniká, čo obsahuje, v akých formách sa vyskytuje.. koľko je tých sód. Bola pre mňa vždy len biely prášok v tej malej plastovej dózičke, ktorú všetci volajú bikarbóna, čo mi v detstve prišlo celkom komické, niečo ako divné priezvisko, na ktoré sa dotyčného nemôžeš pýtať, len si naň zvyknúť a oslovovať ho tak.. úprimne dúfam, že vy ste na tom so znalosťami lepšie.
Čiže ja som musela ísť naozaj od základu.

Sóda je tu s nami už dlho, pretože sa vyskytuje v prírode, napríklad ako usadenina pri vysychaní jazera. Je síce menej koncentrovanejšia, ale v minulosti to stačilo. Používala sa pri mumifikovaní v Egypte. V takejto málo koncentrovanej podobe sa dala získať aj spaľovaním rastlín, ktoré rástli na mokrých slaných pôdach. Časom však toto s rozvojom priemyslu nestačilo a bolo treba nájsť iný postup, efektívnejší, výnosnejší. V roku 1775 vyhlásila Francúzska akadémia vied súťaž, kto vymyslí najlepší postup.
"Soutěž vyhrál francouzský lékař Nicolas Leblanc, který založil první výrobnu sody podle svého postupu, která však zkrachovala a vynálezce skončil sebevraždou v chudobinci." (???!!?!??) (cit. wikipedia.cz)
Tento postup nebol extra výhodný, napriek tomu sa v 19. storočí používal najmä v Anglicku, kde potrebovali sódu nutne na spracovanie bavlny z kolónií. Neskôr v 19. stor. prišiel s dokonalejším postupom Solvay, vyriešil problémy v reakcií a jeho postup sa používa dodnes. Úplne najlepší spôsob, z ekonomického i ekologického hľadiska, je ťažba horniny trona a výroba sódy z nej.
Toľko povinný ponor do pozadia tvorby sódy. Teraz, keď už aj ja mám predstavu o jej pôvode, môžme prejsť k jej využitiu. Sódy, ktoré bežne používame sú dve - NaHCO3 a Na2CO3.
    
NaHCO3 = Hydrogénuhličitan sodný = Sóda bikarbóna = Jedlá sóda
Používa sa hlavne ako kypriaci prostriedok do pečenia (teplom prichádza k rozkladu, pričom sa uvoľňuje CO2, čo robí mikrobublinky v ceste - a tým sa "nadýcháva"). Ďalej sa dá použiť, keď máme prekyslený žalúdok (bystrinka, resp. namiesto bystrinky), obsahujú ju aj lieky na poruchy trávenia. Je zložkou šumivých tabliet, používa sa do hasiacich prístrojov.
(Nepodarilo sa mi zatiaľ nájsť dôvod názvu "bikarbóna", takže pre mňa je naďalej len divným priezviskom..)

Na2CO3 = Uhličitan sodný = Pracia sóda = Sodný prach = Ťažká sóda = Kryštalická sóda
Vzniká z tepelného rozkladu sódy bikarbóny. Má dve formy - bezvodú alebo kryštalickú (keď sa do toho nejak pridá voda či čô). Používa sa na výrobu skla, papiera, detergentov. Používa sa do prania, umývania. Tu je vysvetlenie (aspoň teda prania):
Uhlíkové ióny naviažu horčík a vápnik z (tvrdej) vody. Tieto by sa inak zmiešali s mydlom a spravili by nerozpustné zhluky, ktoré zabraňujú mydlu odstraňovať nečistoty, tiež ostávajú na prádle v podobe fľakov a zašednutia. Čiže aj v komerčných pracích prachoch sa ako zmäkčovač používa najmä sóda. Okrem toho sóda rozpúšťa tuky a tým dokáže odstraňovať škvrny z prádla.

ZÁMENA POUŽITIA: mňa osobne toto trápilo najviac (-ak sa na všetko dá použiť jeden druh sódy, načo kupovať dva, v dvoch baleniach atd) a zistila som, že:

  • Sóda bikarbóna sa dá použiť na pranie, no nie je tak účinná, ako pracia sóda, ktorá má toto použitie koniec koncov už v samotnom názve. Viem si predstaviť zámenu pracej sódy za sódu bikarbónu v receptoch na čističe kúpeľne, podlahy. Čiže zámena týmto smerom, i keď s horšími výsledkami, je možná.
  • Praciu sódu ale nejeme. Nikde som síce nenašla, čo sa mi môže stať, ale myslím, že existuje nejaký dôvod, prečo ju nesypeme do koláčov. Nezamieňala by som ju ani čistenie kuchynských vecí, ovocia, zeleniny, do varenia a do kozmetiky.


Keď sme pri tom použití, asi nemusím zdôrazňovať, že je naozaj veeeľa funkcií sódy. Ja mám teraz na muške využitie sódy v receptoch na domáce čistiace prostriedky a kozmetiku. O moje bádanie by som sa s vami rada podelila, postupne budem hľadať a testovať recepty s použitím (nielen) sódy v domácnosti, ktoré fungujú, pomôžu nám znížiť množstvo chemikálií a odpadu doma a dajú sa ľahko vyrobiť.
V nasledujúcom článku: https://machula.sk/blog-eko-domacnost/domaci-gel-na-pranie sa pozrieme na výrobu domáceho gélu na pranie. Tento recept mám veľmi rada.

Teraz si dáme aspoň pár typov, ako jednoducho nám môže pomôcť sóda pri bežných trabloch doma.

Pri zlom trávení, zvýšenej kyseline v žalúdku: do menšieho pohára s (vlažnou) vodou zamiešame pol lyžičky sódy bikarbóny a vypijeme. Sóda neutralizuje kyseliny. (*výborné po opici*)
Minul sa kypriaci prášok: nevadí, nahradí ho sóda. Aj tak sa z väčšiny skladá najmä zo sódy bikarbóny. Dáme toľko isto sódy ako by sme dali prášku.
Čistenie zeleniny: so sódou bikarbónou vyčistíte zeleninu aj ovocie lepšie. To sa týka nečistôt ako blato, ale aj chemikálií z povrchu. Čistíme hubkou posypanou sódu, alebo v mise (dreze) s vodou a sódou.
Prevencia proti upchávaniu odtokov: stačí občas nasypať do odtoku za šálku sódy bikarbóny, zaliať vriacou vodou, nechať chvíľu pôsobiť a potom spláchnuť vodou. Pravidelným čistením sa odstraňujú mastnoty, ale aj vyzrážaný vápnik a iné soli z odpadov a ich tajuplných rúr. Tiež sa zneutralizujú pachy v týchto zákutiach.
Pachy: do látkového vrecúška, alebo tenšej ponožky nasypeme sódu bikarbónu a vložíme ju do topánky. Okrem prípadnej vlhkosti absorbuje aj smrad a zneutralizuje prostredie, takže sa tam bude menej dariť plesničkám. Absorbuje tiež pachy z chladničky. Tu ju nasypeme na tanierik a necháme ju "pôsobiť" na polici. Použitú sódu potom nemusíme vyhodiť, ale môžme ňou prečistiť trebárs odtok.
*Poznámka: ak je však v chladničke evidentný zdroj pachu, sóda na tanieriku nám nepomôže. Postup je jasný - elimiovať zdroj, vyčistiť chladničku a potom v prípade zvyškov nepríjemných vôní použijeme trik so sódou. Jedna z najväčších skúšok v mojom živote bolo objavenie skaseného mäsa v chladničke a najmä teda vysporiadanie sa s ním (po asi 10 rokoch vegetariánstva), s pachmi po ňom zanechavšími.. nepomohla sóda na tanieriku, ani káva, ani soľ, len rozobrať chladničku na všetky možné komponenty a postupne ich  (niekoľko krát) vyčistiť. Bléé

A na záver spomeniem ešte jeden bizár, čo ma postretol pri hľadaní histórie:
Sóda bola v minulosti používaná aj ako prísada do rôznych antikoncepčných zmesí.
"Ve starém Egyptě (zmínka z písemnosti z období XII. dynastie) se používala pasta z včelího medu a uhličitanu sodného. V Římě za císařů Traiana a Hadriana se zase míchal s dření fíků. Tyto směsi měly po natření pochvy zabránit otěhotnění."  (cit. wikipedia.cz)
Tento typ a trik však doma neskúšajte..štatistiky účinnosti tejto medovej metódy sa nám bohužiaľ nedochovali..

 

autor: Rony