ROZŠÍRENÉ VYHĽADÁVANIE
Niektorí výrobcovia vyrobia úžasné domáce prírodné mydlo a napchajú doňho umelé parfumy a farbivá..sú pútavé i žiadané, ale už to podľa mňa nie je ono.

Niečo málo o mydle a mydle

31. 05. 2015

Čoraz viac ľudí prichádza na fatálne rozdiely medzi fabrikovými a doma robenými mydlami..to kolektívne vedomie :) Tak aké sú tie základné? V prvom rade tie zdravotné. Mydlo z veľkovýroby vás umyje, odmastní, navonia..to aj prírodné. Ale prírodné vám do pokožky nenapchá milión chemikálií ako to z obchodu, naviac, dodá koži liečivé látky.

Prírodné mydlo sa vyrába základným nezbytným postupom pre vznik mydla, čiže reakciou kyseliny a zásady. Ako kyseliny (i keď to znie horibilne a chemicky) slúžia mastné kyseliny obsiahnuté v tukoch = rastlinné a živočíšne oleje, ktoré bežne jeme, čiže nič chemické, prirodzená vec. Ako zásada v procese slúži roztok hydroxidu sodného a tekutiny = sodný lúh, čo samo o sebe je chemická záležitosť v bežnom ponímaní, NaOH je dokonca dosť nebezpečná vec, silná žieravina s pH 14. A toto treba vysvetliť, pretože tu sa kopec ľudí pozastavuje, že aháá prírodné mydla so žieravinou?!?! Áno, táto látka sa používa v zmydeľňovacom procese, bez toho by to nešlo. Ibaže po tom, čo sa zmieša a zreaguje s olejmi, sa jej podstata úplne zmení - dôjde k spojeniu, reakcií z ktorej vznikne mydlo, čiže už nie viac oleje a sodný lúh, ale mydlo. Hydroxid sodný sa definitívne zmení na mydlo. Takže sa netreba báť, ani sa pozastavovať nad tým, ako to je možné a ako to môže byť zdravé a prírodné atd. Na výrobu treba použiť silnú zásaditú látku, v minulosti sa používalo hasené vápno s popolom (tie mydlá tak aj vyzerali), v súčastnosti sa používa sodný lúh. To je celé. Čiže procesom, ktorý sa používa pri výrobe domácich mydiel, vznikne mydlo v svojej najčistejšej podstate, do ktorého môžte pridať ďalšie ingrediencie..

Tu býva kameň úrazu, keď niektorí výrobcovia vyrobia úžasné domáce prírodné mydlo a napchajú doňho umelé parfumy a farbivá..sú pútavé i žiadané, ale už to podľa mňa nie je ono. Ak má prírodné mydlo ostať prírodným, mali by byť použité prírodné zložky nie? No a našťastie ich má príroda tak veľa a rada nám ich požičiava, aby sme mohli byť zdraví, krásni, voňaví a zároveň prirodzení. Vďaka jej za to :) Čiže do prírodného mydla môžme pridať rôzne časti byliniek, výluhy z nich, oleje z ich výťažkami, koreniny, semienka, plody, oleje z nich a esenciálne oleje z rastlín, 100% prírodné, ktoré dodajú mydlu úžasné vône a liečivé účinky..bez chemických blbostí. Takže prírodné mydlo vás umyje, odmastní, navonia a ešte k tomu vylieči! A preto sú domáce mydlá zdravotne miliónkrát lepšie ako tie fabrikové.

 

A ešte pikoška :) veľa mydiel proklamuje, že majú pH 5,5...Mydlo vo svojej podstate a v chemickom matrixe a ponímaní je soľ, je teda zásadité, pH je 7-8-9. Ak v reklame vidíte, že mydlo má pH 5,5, znamená to, že do mydla boli pridané látky (rôzne kyseliny), ktoré znížili pH. Lenže, ak mydlo nemá pH okolo 8, nemá určite vlastnosti ako napr.: pevný tvar, odmastňovacie účinky, penivosť, ... No a na to, aby tieto účinky opäť malo, musia byť pridané ďalšie látky, syntetického pôvodu. Čiže reklamný ťah "mydlo s pH 5,5 ktoré vašu pokožku nevysuší a je vhodné aj pre bábätká" so sebou nesie pridanie nezanedbateľného množstva syntetických aditív.. takže sami posúďte, či je to pH 5,5 až také úžasné, a či sú až také vhodné aj pre bábätká.

Netreba sa proste nechať opiť rožkom..Prírodné mydlá majú síce pH 7-9, majú však v sebe aj glycerín, čo je látka, ktorá prirodzene hydratuje pokožku, preto po ich použití koža nie je suchá, naopak je výdatne ošetrená, hydratovaná. Glycerín sa do týchto mydielok nepridáva, on totiž vzniká pri reakcií, takže je ich základnou súčasťou. Toto veľké ziskuchtivé korporácie dobre vedia, preto glycerín po reakcií z mydiel vyťažia, aby sa mohol použiť v iných produktoch, ktoré sa dajú speňažiť - v rôznych mastiach, krémoch, balzamoch atd. Je to biznis založený na nevedomosti ľudí, masívnej reklame a pokrútení faktov.

Viete si z týchto informácií vyvodiť už asi aj ďalšie rozdiely, napríklad tie, vyplývajúce z ekologického nazerania. Keď zoberieme do úvahy len množstvo energie použitej na výrobu mydla prírodného a mydla fabrikového, výjde nám niekoľkonásobný rozdiel. Pri výrobe domáceho mydla berieme do úvahy energiu vynaloženú na výrobu a dovoz olejov, hydroxidu sodného, prípadne korenín a byliniek (ktoré sa však dajú dopestovať aj svojpomocne) a silíc, a elektrickú energiu potrebnú na zmiešanie mydla, čo je samo o sebe minútka. Zvyšok tvorí ľudská práca. Pri priemyselnej výrobe mydla berieme do úvahy takisto energiu potrebnú na výrobu a dovoz olejov, hydroxidu sodného a zmydeľňovací proces, ale naviac energiu potrebnú na výrobu a dovoz pridávaných chemikálií, parfumov a farbív. Ďalej energiu potrebnú na pohon všetkých tých strojov, ktoré sú pri priemyselnej výrobe zapojené a to by ste sa čudovali, koľko ich je! Myslím, že jeden príklad povie za všetko: mydlová hmota, ktorá vznikne z procesu, a ktorá je už zbavená glycerínu a obohatená o všetky tie chemické "mňamky" je ďalej pretlačená cez hydraulické valce a zlisovaná na úplne tenučký plátok, ktorý je v ďalšom stroji rozdrvený na miniatúrne vločky, ktoré sú v ďalšom stroji spojené a ktoré sa v ďalšom stroji pod veľkým tlakom vtláčajú do foriem - aby mali pravidelný dokonalý oblý tvar s logom, hladkú jednoliatu štruktúru a nádherný lesk..ja moje vyklopím z papierovej škatule od topánok a nakrájam kuchynským nožom. Dúfam, že už začínate chápať ten rozdiel. Ešte si predstavte spotrebu paliva na rozvoz známich mydiel do všetkých kútov..vlastne sveta, a na koláčovom grafe spoteby energie by nám na prírodné mydlo ani farbu nebolo treba zadeliť..:)

 

Spomeniem ešte ďalší aspekt, o ktorom sa v poslednom čase hovorí stále viac, našťastie, a to je lokálnosť, dostupnosť zdrojov, podpora malovýrobcov, lokálnej a domácej ekonomiky, tým pádom ekonomická sebestačnosť a udržateľnosť, znečisťovanie resp. neznečisťovanie životného prostredia, ... tak v tomto smere vyhráva jednoznačne prírodné mydlo nad priemyselným.

Je toho ešte oveľa viac, ale dúfam, že už teraz máte viac svetla v tejto, zdanlivo jasnej a nepodstatnej oblasti, a viete posúdiť, čo je správnejšie.

Takže, nech žije kocka mydla! ..prírodného :)

 

autor: Rony