ROZŠÍRENÉ VYHĽADÁVANIE
MAKYTA – prvá slovenská továreň odevov, ktorá ešte stále funguje.

Staré textilné značky II.

16. 12. 2015

Makyta začala svoju výrobu v Žiline začiatkom septembra 1939 so 150 zamestnancami. V roku 1941 mala vlastnú obchodnú sieť s 9 predajňami a o 4 roky neskôr ich bolo neuveriteľných  120. Odevná výroba v Makyte prežila 2. svetovú vojnu, znárodnenie v roku 1948, prechod zo socializmu na kapitalizmus aj globalizáciu.

Dnes má Makyta 10 predajní. V Púchove kde má podnikovú predajňu a maloobchodné predajne v Ilave, Nitre, Prievidzi, Púchove, Trenčíne, Zlatých Moravciach a v Žiline. Tri nové predajne sú otvorené v nákupných centrách ako je OD PRIOR v Banskej Bystrici, Nákupné centrum LIPTOV v Liptovskom Mikuláši a Obchodné centrum MAX v Skalici.

V Makyte sa šilo hlavne dámske a pánske oblečenie, v predvojnových časoch však boli nútený šiť aj uniformy. Šili aj protichemické oblečenie, ktoré v 90. rokoch nahradilo šitie textilných komponentov pre automobilový priemysel a to pre značky Wolkswagen, Audi, Peugeot. Dnes spoločnosť Makyta šije hlavne odevnú konfekcia a dokonca vyrába pre renomované značky ako je Armani, Prada, Versace, Valentino. Oveľa viac z histórie a spôsobov ako sa podniku podarilo preklenúť jednotlivé politické a spoločenské obdobia nájdete na stránke Makyty, odporúčam prečítať...lepšie to nenapíšem:)

Zaujímalo by ma, aké modely sa šijú pre tieto zahraničné značky. Odevy na Slovensku sú nádherne, v ponuke sú blúzky, kostýmy, kabáty...Kolekciu Jeseň/Zima 2015 si môžete pozrieť priamo na stránke Makyty. Módna prehliadka tejto kolekcie sa konala v Slovenskom dome v Skalici. Vrcholom večera bolo 8 autorských originálov od slovenského návrhára Borisa Hanečku. Rozbor modelov, prinesených módnych inovácií a video záznám z prehliadky si môžete pozrieť na stránke diva.aktuality.sk

Myslím,že za žiadny kúsok z tejto kolekcie by ste sa nemuseli hanbiť ani na spoločensky významnej udalosti...Klobúk dole a teším sa, že naša slovenská firma je svojimi odevmi konkurencie schopná zahraničným gigantom.

 

autor: Darinka